Artikel 27

Een ieder heeft het recht om vrijelijk deel te nemen aan het culturele leven van de gemeenschap, om te genieten van kunst en om deel te hebben aan wetenschappelijke vooruitgang en de vruchten daarvan.

Variations on a Persian theme

01/02/2018 - 20:00 - Kapel Broeders Alexianen

Een land als Iran komt vaak in onze media met Politiek-Religieus radicale standpunten. Met dit programma ontvouwen we de ziel van vele Iraniërs. Door decennia lange onderdrukking, zijn Iraniërs meesters in het sublimeren van emotionele inhouden naar verschillende soorten abstracte kunstvormen. Zij grijpen ook vaak terug naar pre-islamitische symbolen die geen deel uitmaken van de huidige religieuze dogma’s.

Ook in Iran wordt er al geruime tijd klassieke muziek beoefend. Met dit project geeft het ensemble HaftCraft specifiek aandacht aan verscheidene componisten uit Iran. Ieder van hen kreeg de opdracht een compositie te schrijven die zou leiden naar een mogelijke symbiose tussen de Perzische en de Westerse traditie. Een gegeven waarin grote Europese componisten zoals bijvoorbeeld B. Bartok en G. Unescu heel bedreven waren.

De subtiliteit van vele composities in dit programma weerspiegelen een traditie van de poëzie die, van oudsher tot op de dag van vandaag, zeer levendig is onder de bevolking. Om die reden kon het ensemble ook niet anders dan een zangeres bij het project te betrekken. De liederen worden in het Farsi, Iraans, vertolkt door Ana Naqe.

Sopraan: Ana Naqe
Fagot: Bert Helsen
Viool: Philip Handschoewerker, Maria Elena Boila
Altviool: Katelijne Onsia
Cello: Lesya Demkovych

Wanneer? Donderdag 1 februari 2018, 20u

Waar? Kapel Broeders Alexianen

Tickets: € 15; € 8 (-18j.)

koop tickets